Hunajainen mustikka-saaristolaisleipä

Hunajainen-mustikkasaaristolaisleipä

HUNAJAINEN MUSTIKKA-SAARISTOLAISLEIPÄ

Helposti valmistuva ja mehevä saaristolaisleipä säilyy herkullisena pitkään.
Tähän maistuvaan saaristolaisleipään makua antaa mustikka.
Mustikka-Mieleinen hunajavalmiste sisältää suomalaista hunajaa, vatsan toimintaa edistävää ravintokuitua (35 %) ja suomalaista pakastekuivattua metsämustikkaa.

Taikinanesteen mustikat ja veden voi korvata halutessaan piimällä ja Mustikka-Mieleisen Suomalaisella kukkaishunajalla (ks. vinkki).
Mustikka-saaristolaisleipä on maistuvaa voin kanssa tai superherkullista cocktailpaloina Mustikka-Mieleisen ja hyvin kypsyneen Goudajuuston kanssa.

Valmistusaika vähintään 4½ tuntia, josta työaika n. 15 min
1–2 leipää pitkulaisessa vuoassa, yhteensä n. 30 viipaletta

TAIKINA

2 dl          mustikoita
2 dl          vettä
1½ dl        Hunajayhtymän Mustikka-Mieleinen hunajavalmistetta (n. 200 g)
2½ dl        piimää tai vettä
30 g          tuorehiivaa
1½ dl        kaljamaltaita, tummaa rouheista mallasta
2 dl          ruisleseitä tai -hiutaleita
2 dl          ruisjauhoja
2 dl          hiivaleipäjauhoja

——
2½ tl         suolaa
n. 4 dl      hiivaleipäjauhoja

 

VOITELU

3 rkl         Hunajayhtymän Mustikka-Mieleinen hunajavalmistetta
3 rkl         vettä

 1. Kiehauta mustikoita ja vettä kattilassa hiljalleen, kunnes mustikoista irtoaa mehua (n. 5 min). Ota pois liedeltä ja liuota hunaja siihen. Kaada seos taikinakulhoon ja mittaa piimä tai vesi päälle.

2. Murusta ja liuota hiiva kädenlämpöiseen liemeen. Lisää joukkoon maltaat, ruisleseet ja -jauhot sekä 2 dl hiivaleipäjauhoja ja sekoita puulastalla niin, että saat löysän puuron. Peitä kulho liinalla tai kelmulla ja kohota 1–2 tuntia lämpimässä.

3. Sekoita taikinaan suola ja loput jauhot. Kaada taikina yhteen n. 1,8 l:n tai kahteen n. 1,3 l:n vuokaan. Peitä liinalla tai kelmulla ja kohota 1–1½ tuntia.

4. Lämmitä uuni 175 °C:seen. Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 1–1½ tuntia riippuen leipien koosta. Valele leipiä hunajavedellä muutaman kerran, esimerkiksi n. 40 minuutin paiston jälkeen ja lopussa.

5. Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle ja kääri ne voipaperiin tai folioon tekeytymään.

6. Leipiä voi nauttia heti niiden jäähdyttyä, mutta kun maut tekeytyvät, niin leivät ovat parhaimmillaan parin päivän kuluttua. Leivät säilyvät hyvin pidempäänkin.

 

VINKKI

SAARISTOLAISLEIPÄ

Perinteinen saaristolaisleipä valmistuu samalla reseptillä pienin muutoksin. Vaihda 2½ dl piimää tai vettä tilalle 5 dl piimää, vettä tai kotikaljaa ja ota pois 2 dl mustikoita ja 2 dl vettä. Makeuta leipä Hunajayhtymän suomalaisella kukkaishunajalla tai siirapilla (1½ dl). Jätä pois työkohta 1.

 

Katso myös muita hunajaisia reseptejämme 

Resepti: LEIVONTA-kirja, Laine Arja Elina, Readme 2021

Shopping Cart
Scroll to Top