Pehmeän gluteenittomaan kakkupohjan makeuttamiseen käytetään tässä Hunajayhtymän
Suomalaista kiteistä tai kukkaishunajaa. Jos gluteenittomuudelle ei ole tarvetta, voit käyttää
tavallisia pikakaurahiutaleita erikoisvehnäjauhoja. Kypsä kakkupohja kostutetaan hunajavedellä,
joka vahvistaa hunajan aromia. Päälle valmistetaan sitruunan raikastama hunajainen lemon curd ja
päälle kerätään mansikat – löytyvätpä ne sitten omalta pihalta, torilta tai kaupasta. Satokauden
myötä marjat voi vaihtaa mustikoihin tai vaikkapa herukoihin.
Samalla reseptillä voit valmistaa täytekakun: valmista kaikkea kaksinkertainen annos ja kokoa
täytekakku.
Valmistumisaika n. 1½ tuntia, josta työaika n. 1 tunti.
1 torttu, ø n. 28 cm
Hunajainen kakkupohja:
50 g leivontamargariinia tai voita
1 dl Hunajayhtymän suomalaista kiteistä tai kukkaishunajaa
1½ dl gluteenittomia pikakaurahiutaleita
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (tai erikoisvehnäjauhoja)
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
1 kananmuna
Vuoan leivitys:
1 rkl sulatettua rasvaa
2 rkl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta tai pikakaurahiutaleita
Kostutus:
2 rkl Hunajayhtymän suomalaista kiteistä tai kukkaishunajaa
2 rkl vettä
Hunajainen lemon curd -täyte:
3 munankeltuaista
1 dl Hunajayhtymän suomalaista kiteistä tai kukkaishunajaa
2 sitruunan raastettu kuori (1–2 rkl)
¾ dl puristettua sitruunanmehua (2 pientä sitruunaa)
½ dl vettä
1 rkl maissitärkkelysjauhoja
75 g voita tai kookosöljyä
Lisäksi täytteeseen:
2–3 dl vispikermaa
200 g vaniljarahkaa
n. ½ l mansikoita, mustikoita tmv.
Pinnalle:
2–3 rkl pistaasipähkinärouhetta
n. 3 rkl Mieleinen Mansikka hunajavalmistetta
1. Valmista ensin hunajainen lemon curd. Mittaa pinnoitettuun kattilaan keltuaiset, hunaja ja
sitruunankuori ja -mehu, vesi ja maissijauhot. Kuumenna seos koko ajan vispilällä hämmentäen
miedolla lämmöllä, kunnes se poreilee ja sakenee ja jatka hämmennystä vielä 2 minuuttia. Siirrä
pois liedeltä, lisää joukkoon voi kuutioituna, tai lusikoi mukaan kookosöljy ja vispaa, kunnes rasva
on sulanut. Nosta kattila vesialtaaseen, jossa on kylmää vettä ja anna jäähtyä välillä vähän
vispaten. Kaada täyte kippoon tai lasipurkkiin ja siirrä jääkaappiin jäähtymään.
2.Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele laakea iso (ø n. 27–29 cm) torttu-/ irtopohjavuoka rasvalla,
leivitä pinta kaurahiutaleilla.
3. Sulata rasva kattilassa. Ota pois liedeltä ja lisää Hunajayhtymän hunaja joukkoon sulamaan.
Anna jäähtyä.
4. Sekoita hiutaleet, jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe omassa kulhossa. Lisää kuivien aineiden
joukkoon kerma ja muna sekä jäähtynyt rasva-hunajaseos. Sekoita tasaiseksi.
5. Levitä pehmeä taikina vuoan pohjalle lastalla. Paista uunin keskitasolla 12–16 minuuttia.
6. Kumoa torttu heti kuumana tarjoilualustalle jäähtymään (jos on kiire, jäähdytä viileässä).
7. Liuota hunaja lämpimään veteen. Kostuta jäähtynyt kakku hunajavedellä. Levitä päälle
hunajainen lemon curd.
8. Vatkaa kerma vaahdoksi ja vaahdota rahka joukkoon. Levitä vaahto curdin päälle.
9. Koristele kakku marjoilla ja ripottele päälle pistaasipähkinärouhetta. Halutessasi voit antaa
mansikoille kiiltoa valuttamalla niiden päälle pullosta juoksevaa Mieleinen
mansikkahunajavalmistetta.
VINKKI: Voit korvata kerma-rahkaseoksen vaniljajäätelöllä.